WEBSITE PPKP PINTU MASUK MALAYSIA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Menteri Kesihatan Malaysia

Go down

Menteri Kesihatan Malaysia Empty Menteri Kesihatan Malaysia

Post by KA on Wed Apr 02, 2008 11:47 am

Menteri Kesihatan Malaysia LiowTL


Datuk Liow Tiong Lai

_________________
_______________
Pegawai Berkuasa
Unit Keselamatan & Kualiiti Makanan
Pintu Masuk Bukit Kayu Hitam
Kedah Darul Aman
KA
KA
TEAM BKH
TEAM BKH

Male
Number of posts : 35
Age : 40
Location : PEJABAT KESIHATAN BUKIT KAYU HITAM
Jawatan : PENOLONG PEGAWAI KESIHATAN PERSEKITARAN
Reputation : 0
Registration date : 2008-02-06

Back to top Go down

Menteri Kesihatan Malaysia Empty Re: Menteri Kesihatan Malaysia

Post by falci on Thu Apr 03, 2008 8:32 pm

berikut pula biodata beliau:


MENTERI KESIHATAN MALAYSIAY.B. Dato’ Liow Tiong Lai berasal dari Melaka dan dilahirkan pada 13 Januari 1961. Beliau mendapat ljazah Sarjanamuda (Kepujian) dalam bidang Sains Makanan dan Pemakanan daripada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada tahun 1986 dan ljazah Sarjana Pengurusan Perniagaan dan Pentadbiran dari Universiti Malaya pada tahun 1994. Beliau telah mendirikan rumahtangga dengan Datin Lee Sun Loo dan dikurniakan tiga orang cahaya mata.

Y.B. Dato' Liow Tiong Lai pernah bertugas sebagai Setiausaha Akhbar kepada Menteri Sumber Manusia sejak tahun 1989 hingga 1996. Beliau telah dilantik ke jawatan Setiausaha Politik kepada Menteri Sumber Manusia pada tahun 1996 dan berkhidmat selama 3 tahun, sebelum terpilih sebagai Ahli Parlimen Kawasan Bentong pada tahun 1999.

Penglibatan politik beliau bermula dari peringkat akar umbi di mana beliau telah menyertai MCA pada tahun 1981 dan telah meningkat setapak demi setapak dari peringkat cawangan, bahagian, negeri sehingga kebangsaan. Beliau aktif melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti pemuda dan pernah memegang beberapa jawatan seperti Ketua Pemuda MCA Negeri Pahang, Timbalan Setiausaha Agung Pemuda MCA dan Setiausaha Agung Pemuda MCA. Atas penglibatan beliau yang begitu aktif, beliau akhirnya telah dilantik sebagai Ketua Pemuda MCA Kebangsaan pada tahun 2005 sehingga kini.

Pada Februari tahun 2006, beliau telah dilantik sebagai Timbalan Menteri Belia dan Sukan. Namun demikian pada Pilihanraya Umum yang ke-12 baru-baru ini, beliau telah memenangi kerusi Parlimen Bentong dan kemudiannya telah dilantik sebagai Menteri Kesihatan Malaysia.

Atas jasa dan khidmat baktinya, beliau telah dianugerahkan pingat Setia Mahkota Pahang (S.M.P) oleh Sultan Pahang pada tahun 1997 dan pingat Darjah Indera Mahkota Pahang (D.I.M.P) yang membawa gelaran Dato’ pada tahun 2004
falci
falci
GRED U 29
GRED U 29

Female
Number of posts : 8
Age : 41
Location : forum
Jawatan : Medical Laboratory Technologist
Reputation : 0
Registration date : 2008-04-02

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum